Soppa, sås

Krämig champinjonsoppa

Ingen, absolut ingen misslyckas med detta recept, och den är så god! Ha den likaväl till en förrätt eller som vardagsrätt med nybakat bröd!

Soppan räcker till 6 personer.

Ingredienser:
500 g skogschampinjoner
2 msk smör
1 liter grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
ev. maizena
salt efter smak

Skiva champinjonerna, fräs dem i smör. Tillsätt buljongen och låt koka på svag värme i ca 10 min. Rör ner crème fraiche och låt puttra några minuter till. Önskas en krämigare konsistens, tillsätt maizena. Salta och peppra efter smak.

Servera soppan som den är, med något gott bröd till. Eller varför inte servera i en fin gammal kaffekopp med timjanrostade krutonger!

Krämig jordärtskockssoppa med ostronskivling och torkade äppelskivor

Jordärtskockor och svamp är bästa vänner, och tillsammans med äppelskivor skapas magi.

Ingredienser:
1 msk smör
500 g ostronskivling
300 r jordärtskockor1 liter grönsaksbuljong
3 dl grädde
1 msk honung
2 msk äppelcidervinäger
2 äpplen

Börja med att skiva äpplena i riktigt tunna skivor, lägg skivorna var för sig på en plåt med bakplåtspapper. Sätt i ugnen på ca 75 grader, öppna luckan då och då för att släppa ut ånga. vänd på skivorna efter ca 30 min och kör dom sedan i ca 30 min till tills dom är torra.

Hacka sedan ostronskivlingen och fräs i smöret i kastrull. Låt fräsa ca 15 min och häll sedan i grönsaksbuljong och den skalade samt delade jordärtskockan. Låt det puttra tills skockan är mjuk. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädden, honungen och äpplecidervinägern. Låt puttra i ca 10 min till. Smaka av med salt.

Häll upp soppan i valfri skål, toppa precis innan servering med dom torkade äppelskivorna och strö över nyklippt persilja.

Smaklig måltid!

Svampsoppa med konjaksskum

Häll upp soppan till gästen och servera konjaksskummet vid bordet, effektfullt och resultatet för soppan blir bäst!

4 portioner.

Ingredienser:

40 gr trattkantareller
300 gr skogschampinjoner
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl grädde

Konjaksskum:

1 dl mjölk
1 msk konjak

Lägg trattkantarellerna i varmt vatten och låt ligga i 20 minuter. Hacka under tiden, champinjonerna, schalottenlöken och vitlöken fint och stek på låg värme i kastrull i smör. Fräs trattkantarellerna med resten i 10 min. Häll på vatten och lägg i buljongen. Låt koka 10 min och mixa sedan med stavmixer tills den är slät. Häll i grädde och salta efter smak. Fyll ev på med mer vatten till önskad konsistens. Häll sedan konjaken och mjölken i en skål och vispa upp till ett skum. Detta görs precis innan soppan serveras så skummet är fluffigt. När man sedan serverar skummet så tar man en sked och lägger översta lagret på soppan. Mjölken som blir över häller man i soppan så den blir lite mindre varm om man så önskar!

Smaklig måltid!