Pasta, pizza

Svamppasta med basilikavinegrette och pinjenötter

Åt detta i Italien och blev fullkomligt kär i kombinationen svamp och basilika, så snåla inte med något av det.

Ingredienser:
500 gr färskpasta
600 gr blandad svamp (tex, ostronskivling, kejsarhatt, skogschampinjon)
2 msk smör att steka i
pinjenötter
parmesan

Basilikavinegrette:
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
2 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
flingsalt

Börja med vinegretten, mixa ihop basilika, vitlöksklyftorna och oljan med en stavmixer. Tillsätt vitvinsvinägern och smaka av med flingsalt.

Skiva sedan svampen och stek på medelvärme i torr stekpanna tills svampen släppt ifrån sig vätskan, lägg då i smöret och höj värmen. Salta och stek svampen tills den fått fin färg.

Koka upp riktigt med vatten och koka pastan enligt anvisningar.

Lägg upp pastan på tallrik, ringla över basilikavinegretten, lägg på rikligt med svamp, strö över pinjenötter och riv parmesan.

Och som en säker källa sa, detta är det godaste jag ätit!

Kantarellpizza med chèvre och syrad rödlök

Svamp på pizza är sen gammalt, och här är en variant som smakar ljuvligt och får en fräsch touch av den syrade rödlöken.

Ingredienser:
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
5-6 dl vetemjöl special
1 msk olivolja
1 tsk salt
20 g torkade kantareller eller 1 liter färska
200 g skogschampinjoner
150 gr chèvre

Syrad rödlök:
2 rödlökar
1 dl ättika (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
1 lagerblad

Blanda ihop ingredienserna till den syrade rödlöken och lägg i löken. Låt dra en timme.

Fortsätt med pizzadegen. Blanda ut jästen i vattnet, blanda i oljvolja, salt och mjölet lite i taget till en jämn deg. Låt degen jäsa 60 min.

Lägg under tiden kantarellerna i blöt och skiva champinjonerna. Stek svampen mjuk och salta.

Kavla ut degen till en stor eller två pizzor, lägg ut skivad chèvre på pizzanbottnen, strö ut svampen. Grädda i ugnen i ca 10-12 min i 250 grader.

När pizzan är färdig, lägg över den syrade rödlöken.

Vegetarisk pasta carbonara

Vem behöver bacon när man har svejkon? För då kan man göra denna utomordentligt goda vegetariska pasta carbonara. Kanske inte en direkt kopia på originalet. Men man ska väl vara lite unik?

Ingredienser:
500 g spagetti
1 omgång svejkon (se recept)
2-3 dl grädde

Börja med en omgång svejkon. När svejkonet har stekt färdigt, vilket tar ca 20-30 min, så häller du i grädden och blandar runt så det inte skär sig med oljan. Låt den koka på svag värme tills den tjocknat till sig.

Koka pastan enligt anvisning.

Servera direkt när pastan är färdig!

Pasta med chilifräst portabello

En rätt med hetta och, syrlighet och friska toner. En favoritpasta som piggar upp en grå novemberdag eller som svalkar en het sommarkväll. Är man känslig mot hetta så kan man minska mängden chiliflakes, och såklart gäller samma på andra hållet!

Ingredienser:
3 portabellosvampar
4 vitlöksklyftor
2 msk chiliflakes
4 msk olja
2 msk smör
1 mozzarellaboll
parmesan
1 kruka basilika
olivolja
flingsalt
1 citron
500 g spagetti

Börja med att hetta upp oljan på väldigt låg värme. Skiva vitlöken tunt och lägg i oljan tillsammans med chilin. Låt den ligga i oljan på fortsatt riktigt låg temperatur i ca 20-30 min. Skär portabellon i strimlor och lägg i oljan, tillsätt smör och salta. Höj värmen tills oljan och smöret har stekt in i svampen.

Koka pastan efter anvisningar, lägg upp den i din finaste skål. Riv mozarellan, lägg fram citron och parmesan tillsammans med rivjärn. Ställ fram basilika, flingsalt och din finaste olivolja. Och så svampen förstås. Servera mitt på bordet, så alla får bygga sin egna favoritpasta!

Kantarellfoccacia

Ett riktigt gott, underbart och härligt bröd att baka när än det passar. Toppingen går såklart att variera i all oändlighet, man kan ha körsbärstomater, rosmarin, dill, lök eller allt på.

Detta recept räcker till 2 bröd.
Sätt ugnen på 225 grader.

Ingredienser:
25 gr jäst
3 dl ljummet vatten
1/2 dl olivolja
1 msk flingsalt
2 msk honung
7-8 dl vetemjöl special
20 g torkade kantareller eller trattkantareller
alt. 1 l färska kantareller
olivolja + flingsalt till utbakningen

Börja med att lägga kantarellerna i blöt om du har torkade, låt ligga ca 20 min. Blanda ut jästen med ljummet vatten. Häll i oljan, honungen, saltet och blanda. Häll sedan i mjölet lite i taget tills degen gått samman. Knåda 10 min. Låt jäsa under duk i 45 min. Ta fram plåt och ringla ut olivolja. Baka ut degen i två degar och kavla ut två bröd ca 2 cm tjocka. Lägg över på plåten, låt jäsa 30 min. Stek under tiden kantarellerna i lite olja tills de fått färg. Tryck fingrarna i degen så det bildas hål. Strö över kantarellerna, flingsalt och ringla rikligt med olivolja över. In i ugnen ca 10 min. Voilà!

Cannelloni med trattkantareller och rostad valnötssås

Säg hej till lyxig vardagsmat! Piggar upp vilken måndag som helst, speciellt i oktober när trattkantarellerna står som spön i backen.

Fyllning:
8-12 färska lasagneplattor
20 gr torkade trattkantareller eller 1 liter färska
300 gr skogschampinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 gr keso
timjan
salt

Sås:
3 dl valnötter
2 vitlöksklyftor
1 msk mjöl
1 msk smör
2 1/2 dl grädde
2 dl grädde
salt, peppar
Parmesan till topping.

Börja med fyllningen: Blötlägg trattkantarellerna i ca 20 min. Stek sedan löken och vitlöken i lite olja på låg temperatur. Dela champinjonerna och krama ur trattkantarellerna. Fräs svampen med löken. Fräs tills svampen vätskan gått ur. i med lite smör och salta och krydda med torkad eller färsk timjan. Låt svalna inna du blandar keson.

Såsen: Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Mixa dom i en matberedare. Fräs vitlöken i smöret i en kastrull, häll på mjölet och vispa ut, häll sedan på grädden och mjölken och koka upp på svag värme tills den tjocknar. Vispa hela tiden. Häll i valnötterna och smaka av med salt och malen svartpeppar.

Lägg ut pastaplattorna, lägg fyllningen längs kortsidan och rulla ihop och lägg i en ugnsfast form. Fortsätt till plattorna och fyllningen är slut. Häll över valnötssåsen och strö parmesanen över. Gratinera i ugnen i ca 20 min i 200 grader.

Servera med sallad!