Kroppkakor med ostronskivling

Kroppkakor med knaperstekt ostronskivling

Är det en maträtt jag valt att äta resten av livet så är det denna. Detta är mat för själen. Såklart kan man göra det med stekt sidfläsk om man är mer konservativ och tycker att det är helgerån att äta med svamp. Men om man vill prova så är detta recept väldigt gott, och inte minst så är det vegetariskt, lite meditativt, och väl värt mödan att göra!

Ingredienser:
12 potatisar (King Edward eller annan mjölig sort)
3 dl mjöl
1 ägg
2 tsk salt
1/2 gul lök
200 g ostronskivling
2 msk smör
1 msk olja
kryddpeppar
lingonsylt
grädde
kuber av smör till servering

Hacka löken och ostronskivlingen fint. Värm en stekpanna med olja och smör, stek sedan svampen på medeltemperatur tills den är ordentligt knaperstekt, salta. Tillsätt sedan ev lite mer smör och häll i löken och låt den stekas mjuk. Om man önskar så kan man tillsätta lite mortlade pepparkorn efter behag.

Skala och koka potatisen mjuk: Låt svalna. Pressa potatisen genom en potatispress, blanda sedan potatisen med ägg, salt och mjöl. Degen ska vara fast och lätt att arbeta med. Är potatisarna stora och degens känns lös, blanda i lite mer mjöl.

Skär degen i 12 delar. Kavla eller tryck ut en bit, lägg i ca en msk svampfyllning i mitten, och knip sedan igen så den är en rund boll utan hål.

Koka upp rikligt med vatten med salt. När det kokar, sänk temperaturen lite, lägg försiktigt i kroppkakorna, 4-5 i taget. När de flyter upp till ytan så ska de ligga i ca 8 min. Ta upp med en hålslev. Låt rinna av en stund.

Lägg upp på en tallrik, gör ett litet snitt i kroppkakan, lägg i en liten kub med smör, häll i en skvätt grädde och servera med lingonsylt och ev lite hackad persilja.

image_pdf