Färsk svamp

Våra färska svampar

Svensk Ekosvamps ekologiska färska svampar odlas i skånska Torna Hällestad och i småländska Hallaryd under varumärket Hällestad. All svamp skördas för hand av våra erfarna medarbetare. Nedan följer en presentation av de svampar vi odlar.

Champinjon

Champinjon är den mest odlade svampen i världen. Den är mild och god, och i våra recept hittar du många förslag på rätter som framhäver dess fina karaktär. Champinjonen är god att använda i vegetarisk lasagne, fylla med ost eller använda i en härlig soppa.

Kastanjechampinjon

Kallas ibland för skogschampinjon eller brun champinjon och är fylligare i smaken jämfört med vanlig champinjon. Den har både mer smak och mer textur än en vanlig champinjon.

Passar fint i en boeuf bourguignon eller som topping på hemlagad pizza!

Portabello

Portabello är en kastanjechampinjon som har fått växa och mogna ytterligare några dagar. Den har en fast konsistens och djup, fyllig smak och går med lätthet att ersätta kött på grillen. Varför inte en vegetarisk burgare? Används ofta till att ugnsrosta med läcker fyllning.

Ostronskivling

Den grå ostronskivlingen är den vanligaste sorten i butiker, men vi odlar även röd och gul. Den växer i klasar och har en mild, lite nötaktig smak.

God som bas i en svampsås, eller varför inte fritera den som ett lättsamt tilltugg till ett glas bubbel!

Kejsarhatt

Kejsarhatten är ostronskivlingart men har en nötigare smak och en tuggig textur med en känsla av kött.

Passar utmärkt att grilla – halvera kejsarhatten och behandla den som en biff på grillen eller kok in den i vin som falska pilgrimsmusslor!

Shiitake

Visste du att shiitake är väldens näst mest odlade svamp? I gamla tider användes shiitake i Asien av adel och samurajer och ansågs vara potenshöjande.  Shiitake är den svamp i vårt sortiment som har mest umami-smak. Hatten är mjäll och foten har en trådig textur. Den är fantastiskt god att sylta.

Nameko

Som rå har en pepprig syra som uppträder efter 30 till 60 sekunder. Som stekt har en en lätt syra och nötig karaktär som påminner om cashewnöt.